Hamam Böceği Mücadelesi

29-05-2021 18:16
Hamam Böceği Mücadelesi
Blattodea takımında yer alan hamam böceklerinin Türkiye'de üç türü bulunmaktadır. Bunlar, Alman hamam böceği (Blattella germanica), Doğu hamam böceği (Blatta orientalis) ile Amerikan hamam böceği (Periplaneta americana)'dir. Bunlardan Doğu hamam böceği Türkiye'nin yerli böceği olarak bilinmekte ve sık sık karafatma (Blaps spp.) ile karıştırılmaktadır.

Hamam böceklerine, insan yaşamının bulunduğu yerlerde sıklıkla rastlanılmaktadır. Çok farklı ortamlara adapte olup yaşayabildikleri gibi en çok bina içlerinde, nemli ve ılık ortamlarda görülmektedir. Oturduğunuz bina içerisinde yarık ve çatlaklar, evinizde banyo ve tuvalet gibi yerlerdeki çatlak, yarıklar, boru giriş çıkışlarının yanında boşluklar var ise hamam böcekleri buralarda yuvalanıp hızlıca üreyebilmektedir. Açık bırakılan kapı, pencereler, kapı altı boşlukları hamam böceklerinin kolayca evinize girmesine sebep olmaktadır. Buzdolaplarının arkası, lavaboların altını ve karanlık çekmecelerin veya dolapların kontrol edilmesi gerekmektedir. Geceleri çok çeşitli yiyecekleri ve yiyecek dışı malzemeleri yemektedirler. Hamam böceklerinden korunmak için öncelikli olarak açıktaki gıda maddelerinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Aksi takdirde yumurtaları, dışkıları, saçak derileri ortama yayılmaktadır. Hamam böceklerini kontrol altına almak maalesef zor bir iştir. Çok hızlı üremeleri ile bilinmektedir ki bu da mücadeleyi zorunlu kılmaktadır.

Bazı Amerikan hamam böcekleri Salmonella gibi zararlı bakterilere vektörlük yapmakta ve üzerinde gezdikleri yüzeylere yayabilmektedir. Pek çok insan nahoş görüntüleri ve kokuları yüzünden hamam böceklerinden korkmakta veya iğrenmektedir. Bu yüzden zamanında ve canlının geçiş güzergahlarına ilaç ile uygulama yapılması gerekmektedir. Uygulama yapılmadan önce etraftaki canlının yiyebileceği besinler ortadan kaldırılmalıdır. Ardından yetkili kişilerce ve doğru ürünlerle uygulamak yapılarak, hamam böceği ile mücadelede maksimum başarı sağlanmalıdır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.